big smiles in business
Een teamuitje zet je team weer aan

Een teamuitje zet je team weer aan

Zeven tips voor een geslaagd teamuitje

Je kent het vast wel: het team werkt hard, maar de glans is er wel af. Verveling en sleur liggen op de loer en je medewerkers doen wat ze moeten doen, maar een stapje extra doen ze nauwelijks meer. De werkplaats lijkt schoon, maar er ligt toch een spreekwoordelijke laag stof op. De oplossing is simpel: ga iets leuks doen met je team. Er mag gelachen worden! Een middag of een avond op stap met elkaar – het is geen kostenpost of modeverschijnsel, maar een investering in je medewerkers en die betaalt zich altijd met klinkende munt terug.

Een teamuitje zorgt ervoor dat je mensen elkaar ook informeel (beter) gaan leren kennen. En natuurlijk kan er een link worden gelegd met de tweewielerwereld, maar dat is geen must. Zolang mensen maar plezier met elkaar kunnen hebben, want dat zorgt ervoor dat ze ook meer van elkaar kúnnen hebben. Een mooie combinatie van ontspanning en inspanning zorgt voor een goede teambuilding.

1. Het doel
Wat wil je bereiken met een teamuitje? Wil je ervoor zorgen dat mensen er een tandje bijzetten of wil je vooral de dagelijkse sleur doorbreken met een gezellige dag? Wil je alle medewerkers uitdagen of gewoon zien genieten van een leuk moment? Wat je ook gaat doen, je gaat in alle gevallen je medewerkers een nieuwe herinnering meegeven. En wat is er mooier als er nog lang over een leuke dag met elkaar wordt nagepraat?

2. Het budget
Een teamuitje is nooit gratis. Daarom is het verstandig je eerst goed te (laten) informeren. Het budget is afhankelijk van de locatie, het aantal mensen en de activiteiten. Heel belangrijk is ook de catering. Alles kan perfect zijn, maar als de hapjes en drankjes tegenvallen, zullen mensen het alleen nog daarover hebben. 

3. De mensen
Voor wie organiseer je het teamuitje? Is het alleen voor collega’s of wordt het een groter gezelschap, waarbij bijvoorbeeld ook de partners en eventuele kinderen van collega’s meegaan?

4. De activiteit
Zodra je weet wie er allemaal meegaan, kun je gaan bepalen wat je gaat doen. Een activiteit moet passen bij de groep. Iedereen moet er op een manier aan meekunnen doen. Een activiteit kan werk gerelateerd zijn, maar je kunt ook gezellig een dag gaan varen of een spellenmiddag organiseren. Of toch gaan fietsen…

5. De datum
Voor het kiezen van een datum moet je altijd rekening houden met de beschikbaarheid van je mensen. Een weekendje weg is leuk, maar het moet absoluut ruim van tevoren worden ingepland. Verstuur de uitnodiging dus op tijd en zorg ervoor dat alle belangrijke informatie in deze uitnodiging is vermeld, zoals datum en locatie.

6. Het vervoer
Een leuke manier om een uitje te starten is door er samen naartoe te gaan. Je kunt een oldtimerbusje of zelfs touringcar boeken, waarmee iedereen tegelijk vanaf uw eigen bedrijfspand naar de locatie kan reizen. Je kunt ook het onderling carpoolen stimuleren om de kosten wat in te dammen. Of wellicht de bagage laten bezorgen en samen op de fiets op weg gaan.

7. De herinnering
Denk je zelf nog wel eens terug aan een teamuitje? Een paar leuke foto’s maken het teamuitje nog langer een tastbare herinnering. En natuurlijk kun je een jubilaris er op een later moment nog eens ludiek mee confronteren. Daarom is het handig, dat er iemand is die foto’s of video’s maakt. Deze foto’s zijn vanzelfsprekend vooral voor intern gebruik en niet voor publicatie. Vanzelfsprekend kun je zelf een teamuitje organiseren, maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die jouw medewerkers een onvergetelijke dag kunnen bezorgen. Voor elk budget en elke groep is wel een fantastisch teamuitje te organiseren.

… verder lezen? Dit artikel is alleen beschikbaar voor Clubleden en partners.