big smiles in business
Wat verandert er in 2025? 8 nieuwe wetten die je moet kennen.

Wat verandert er in 2025? 8 nieuwe wetten die je moet kennen.

De datum 1 januari markeert ten eerste het begin van weer een nieuw jaar vol met kansen en uitdagingen. Tegelijkertijd gaat ieder jaar op deze datum weer een aantal nieuwe wetten in. Maar welke wetten zijn dat voor 2025? En welke zijn relevant voor ondernemers in het algemeen en (fietsen)winkeliers in het bijzonder? We zochten het voor je uit. Lees snel verder om te weten met welke acht veranderde of nieuwe wetten je nu rekening moet houden.

Tekst: Sander de Goede

1. Houd rekening met opkomst zero-emissiezones

Per 2025 mogen gemeenten zogeheten zero-emissiezones invoeren. In een dergelijke zone mogen alleen vrachtwagens en bestelbussen rijden die weinig of niet vervuilen. Heb je een bedrijfswagen die rijdt op diesel of benzine met een lagere emissieklasse dan Euro 5? Dan mag je niet in zo’n zero-emissiezone rijden. Wie op Euro 5 rijdt mag dat vanaf 1 januari 2027 niet meer; voor Euro 6 geldt dat per 1 januari 2028.

Als je een bestelwagen hebt, is het dus slim dit eens te checken. Bovendien kan het gebeuren dat, vooral als je winkel in of rond het centrum van een stad zit, jouw winkel zich straks in een zero-emissiezone blijkt te bevinden. In dat geval is het verstandig je vaste klanten en leveranciers te wijzen op de beperkingen die dan gelden voor hun vervoersmiddelen.

2. Nieuwe bestelauto? Dan betaal je misschien extra bpm

Een andere maatregel die ten goede moet komen aan milieu, klimaat en luchtkwaliteit is dat er vanaf 2025 extra bpm (belasting voor personenauto’s en motorfietsen) betaald moet worden voor het aanschaffen van een bestelwagen die C02 uitstoot. Hoe hoog de kosten uitvallen is afhankelijk van de uitstoot van het voertuig in kwestie. Koop je daarentegen een nieuwe bestelwagen die bijvoorbeeld volledig elektrisch is, dan hoef je geen bpm te betalen.

3. Overwerkende werknemers minder duur

Vanaf 2025 geldt een nieuwe regel met betrekking tot werknemers met een vast contract en die minder dan 30 uur per week werken. Als zij tot 30 procent extra uren werken, hoef je daarover geen hoge AWf-premie (Algemeen Werkloosheidsfonds-premie) meer te betalen. De lagere ww-premie volstaat dan. Eerder lag de grens nog bij contracten van maximaal 35 uur per week. Let op: werkt iemand over een heel jaar toch 30 procent of meer over? Dan betaal je met terugwerkende kracht alsnog die AWf-premie.

4. Verhoging minimumloon

Nog een verandering die iedereen met personeel moet kennen: op 1 januari 2025 gaat het minimumloon weer omhoog. Het is vanaf die datum verplicht dat (volwassen) fulltime werknemers minstens 14,06 per uur verdienen. Het minimumjeugdloon en het minimumloon voor BBL-leerlingen stijgen eveneens. Daarnaast gaan talrijke cao-lonen omhoog. De fietsenbranche valt onder de Cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf. De huidige cao loopt eind januari 2025 af. Houd de ontwikkelingen over de nieuwe cao dus goed in de gaten.

5. Regels voor werknemers uit buitenland worden strenger

Een andere relevante wijziging voor eigenaren van fietsenwinkels met personeel is dat de wetten rond werknemers uit het buitenland strenger worden. Zo worden de regels rond arbeidsuitbuiting uitgebreid. Onder uitbuiting vallen bijvoorbeeld structureel overwerken, geen of slechte huisvesting, geen of te weinig salaris en beperkingen van de vrijheid. Verder moeten arbeidsmigranten buiten de EU natuurlijk een tewerkstellingsvergunning hebben.

6. Tieners mogen meer werken

De laatste verandering omtrent personeel is dat werknemers van 13 t/m 15 jaar vaker en langer mogen werken. Zo mogen kinderen van 13 en 14 nu ook op zondagen aan het werk, mits ze de zaterdag ervoor vrij zijn en er per periode van 16 weken hooguit op 11 zondagen wordt gewerkt. Daarnaast mogen zij op dagen waarop er geen school is tot 20.00 uur worden ingezet. 15-jarigen mogen in die periode zelfs tot 21.00 uur aan de slag.

7. Btw-vrijstelling bij zaken in andere EU-landen

Doe jij zaken met bedrijven uit andere landen binnen de EU? Dan kun je misschien deelnemen aan de kleineondernemersregeling die in de EU geldt. Voor één of meer EU-landen waarin je zakendoet maak je dan aanspraak op een btw-vrijstelling.

8. Lastenverlichtingen voor het MKB

Tenslotte een interessant voordeeltje voor alle mkb’ers. Voor hen ligt er immers een lastenverlichting in het verschiet. Zo wordt de verlaging van de mkb-winstvrijstelling teruggedraaid. Bovendien blijft het, in tegenstelling tot eerdere plannen, voor ondernemers toch mogelijk om eigen aandelen in te kopen.

… verder lezen? Dit artikel is alleen beschikbaar voor Clubleden en partners.