Friends in BikesBusiness is de grote gids van leveranciers, merken en producten in de fietsenbranche. Samengesteld door de redactie van de vakinfo-bron Bikesbanc en het vakblad BikesBusiness.
De leveranciersbedrijven kunnen zich actief presenteren naar de branche en als Partners van Bikesbanc meewerken aan een omvangrijk informatief profiel. Waarin bestaande en potentiële zakenpartners zich gedegen kunnen informeren over het betreffende bedrijf. Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om als Friend mee te werken aan een meer compact profiel.
Overige, al dan niet bekende bedrijven zijn opgenomen in een beknopt Editorial Profiel (EP).
Ga direct naar:
BikesBusiness is het lekker leesbare glossy vaktijdschrift voor ondernemers en verantwoordelijke managers in industrie, groothandel, dienstverlening en detailhandel in de fietsbranche.
Abonnement: Het abonnement op BikesBusiness is inbegrepen in het lidmaatschap van Bikesbanc. Dit lidmaatschap kost slechts €. 75,- per jaar en kan altijd tot een maand voor de vervaldatum worden opgezegd.
Adverteren: BikesBusiness is een commercieel vakblad met offline en online publicaties binnen de fietsbranche.
BikesBusiness biedt haar adverteerders een hoog bereik en een hoge attentiewaarde tegen uiterst gunstige tarieven.
Voor meer informatie over onze aantrekkelijke mogelijkheid voor offline en online adverteren, neem contact met ons op:
E-mail: info@bmghandelsmedia.nl
Gekwalificeerde medewerkers zijn lastig te vinden. Veel ondernemers zijn op zoek naar geschikte medewerkers en iedereen vist in dezelfde vijver. Hier een checklist met tips hoe u medewerkers voor uw bikestore kunt zoeken, vinden en behouden.
Waarom is het zo lastig om goede werknemers te vinden?
De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Tegenwoordig is er in nagenoeg elke branche een tekort aan geschikte sollicitanten. Vooral ontbreekt het aan vaklieden. Door de vergrijzing is arbeidsmarkt is uit balans: er gaan meer werknemers met pensioen dan dat er nieuwkomers zijn op de arbeidsmarkt. Bij uw zoektocht naar geschikte medewerkers kunt u diverse wervingskanalen gebruiken, van de klassieke kanalen tot eigentijdse online kanalen. Enkele zaken die u moet regelen voor u met de werving aan de slag gaat.
1. Functieprofiel/omschrijving:
Maak eerst een behoefteprofiel (welke taken/activiteiten moet de kandidaat bij u gaan doen) en een nauwkeurige functieomschrijving (aan welke voorwaarden moet de kandidaat voldoen, zoals opleiding, ervaring e.d.). Dit is een belangrijke eerste stap, want hierop is uw werving gebaseerd. Zo weet u duidelijk waar u eigenlijk naar op zoek bent en kunt u zich beter richten op de kandidaten die goed bij het bedrijf en de functie passen.
2. Wervingskanalen:
Om goede medewerkers te vinden, moet u goed nadenken over welke kanalen u wilt gebruiken om uw vacature te verspreiden. Hieronder vindt u mogelijke wervingskanalen die u kunt inzetten. Hoe beter de gekozen kanalen aansluiten bij uw doelgroep, hoe sneller u nieuwe medewerkers vindt.
3. Tijdsfactor:
Het vinden van goed personeel kost tijd (en geld), een openstaande vacature betekent ook minder productiviteit. Maak daarom een tijdplan met actiestappen en een deadline wanneer u de geschikte kandidaat gevonden wilt hebben.
Waar vindt u nieuwe medewerkers voor uw bikestore?
Tien mogelijke wervingskanalen op een rij:. Doe de check!
1. Vacature op uw eigen website
Een absolute must is het plaatsen van de vacature op uw eigen website (Werken bij…./Actuele vacatures). Dit is vaak de plek waar kandidaten die geïnteresseerd zijn in uw fietsenzaak het eerst gaan zoeken. Link uw vacature meteen op de homepage. Zo vergroot je de kans dat mensen die al geïnteresseerd zijn in uw bedrijf direct op de hoogte zijn van vacatures. Het is belangrijk dat u de vacaturerubriek wel up-to-date houdt. Haal ingevulde vacatures meteen van uw site. Trek het imago en de uitstraling van uw bikestore door naar de vacature-rubriek. Dus geen saaie tekst brei, maar overzichtelijk en aansprekend vormgegeven. met team-/praktijk foto’s of misschien een video. Zo vergroot u de kans dat u medewerkers vindt die het beste bij uw bedrijf passen.
2.Gebruik het netwerk van uw medewerkers
Zet een ‘medewerker-werft-medewerker’-campagne op. Uw bestaande medewerkers zijn waardevolle ambassadeurs voor uw bedrijf en voor u als werkgever. Motiveer collega’s (eventueel met een financiële prikkel) om vrienden en kennissen te tippen over de vacature in uw bedrijf. Wervingscampagnes voor/door medewerkers bieden enkele interessante voordelen: uw medewerkers doen min of meer al de voorselectie (ze komen zeker niet met ongeschikte kandidaten) en via hun netwerk bereikt u kandidaten die u anders niet bereikt. Soms zijn ze nog ergens anders in dienst, maar denken al na over een wisseling van baan. Deze tip van een kennis kan de doorslag geven. U heeft via dit netwerk een grote bereik met uw vacature. Een post van een medewerker op social media onder vrienden heeft meer effect dan een post van u/uw fietsenzaak. U bespaart advertentiekosten en in plaats daarvan kunt u als extra motivatie een bonus geven aan uw medewerker. Win-win, dus!
3. Zoek onder uw huidige medewerkers
Soms is het zinvol om eerst eens uw bestaande medewerkers tegen het licht te houden of zij mogelijk een geschikte kandidaten zijn voor een vacante functie (b.v. een werkplaatsmedewerker die zich kan door ontwikkelen naar leidinggevende). Zij zijn al vertrouwd met uw bedrijfscultuur en bekend met de werkprocessen. Met eventuele bijscholing kan de medewerker zich verder ontwikkelen binnen uw organisatie. Het versterkt ook de loyaliteit van medewerkers.
4. Gebruik uw eigen netwerk om medewerkers te vinden
Gebruik uw eigen vrienden- en relatiekring om op zoek te gaan naar nieuwe medewerkers. U kunt dan via uw kennis contacten opvragen en die benaderen om ze op de vacature attenderen. Ook kunt u de vacature op uw eigen (privé) sociale media posten. Vraag uw vrienden en kennissen om de vacature ook te delen. Niets werkt zo goed en vertrouwd als een persoonlijke aanbeveling van de functie. Check ook uw relaties bij de lokale ondernemers/winkeliersvereniging.
5. Vind werknemers via vacaturesites
Naast uw eigen website (Werken bij…) zijn vacaturesites (b.v. Indeed, TechniekWerkt e.d.) ook effectieve kanalen. Let bij het plaatsen van uw vacatures op de voor-/nadelen en kosten van de verschillende vacaturesites. Houd ook de clickrates bij en kijk (ook voor de toekomst) of deze sites u iets opleveren.
6. Traditionele kanalen werken nog altijd prima
De traditionele methode is de inzet van gedrukte regionale bladen/kranten en flyers. U kunt aankondiging van uw vacature ophangen in verenigingsgebouwen of sportkantines, flyers in de omgeving huis-aan-huis verspreiden, in uw fietsenzaak of bij andere winkels (co-promotie)
7. Banenbeurzen en evenementen
Zorg dat u aanwezig bent op regionale banenbeurzen, hier komen vaak veel bezoekers. Flyer ook tijdens (sport) evenementen. Ideaal zijn natuurlijk bike-events, daar vindt u mensen met affiniteit tot uw producten/diensten. Vergeet ook niet de evenementen waar ouderen (65+-ers) samenkomen. Vaak zoeken zij ook naar een (deeltijd) job. Zij hebben al een flinke werkervaring, zijn gemotiveerd en hebben een goede arbeidsmoraal.
8. Regionale WerkGeverServicepunt (WSP) en UWV
Neem contact met de regionale WSP’s en UWV’s en breng uw vacature onder de aandacht. Wellicht kunt u het takenpakket wat aanpassen en een kandidaat met afstand tot de arbeidsmarkt inzetten voor ondersteunende activiteiten, waarvoor minder opleiding/ervaring nodig is. Zo krijgen uw bestaande medewerkers meer tijd voor taken die u vroeg in de vacature. Het is een kwestie van omdenken. U geeft zo minder kansrijken op arbeidsmarkt een kans, draagt bovendien uw MVO-steentje bij en krijgt mogelijk ook nog eens loonkostensubsidie. De maximale vergoeding is 70% van het minimumloon.
9. Bind jong talent aan je bedrijf
Vergeet ook niet na te denken over stage- of BBL plaatsen voor jongeren. Een BBL-opleiding is een reguliere mbo-opleiding waarbij de student drie of vier dagen per week in uw bikestore werkt en één dag of meerdere dagdelen naar school gaat. Door jong/nieuw talent te werven via stages, weekendhulp e.d. breidt u uw netwerk uit. U bouwt zo in de loop van de tijd een talentenpool op en kunt daar gebruik van maken als er nieuwe vacatures zijn. Over een talentpool kunt u ook afspraken maken met collega-ondernemers in andere (technische) branches.
10 Recruitment- en uitzendbureaus
Lukt het u zelf niet om een kandidaat, dan kunt u een recruitment-/uitzendbureau inschakelen. Zij hebben hun eigen netwerk en kunnen gericht voor u zoek gaan naar een geschikte kandidaat. Spreek wel vooraf goed af wat de kosten zijn en vraag of ze eerst aangeven of/wat/hoe ze iets voor u kunnen betekenen. Een afspraak op no-cure-no-pay (succesfee) is een mogelijkheid.
… verder lezen? Dit artikel is alleen beschikbaar voor Clubleden en partners.