big smiles in business

DE WERKPLAATS: cruciaal onderdeel van bedrijfsvoering fietsenwinkels

Ons uitgebreide netwerk inzetten is al jaren een essentieel onderdeel van ons als redactie van BikesBusiness. Door te netwerken lukt het ons immers steeds weer om relevante informatie te verzamelen, rechtstreeks uit het werkveld, daar waar de meeste actuele kennis voorhanden is. Zo achterhalen we bijvoorbeeld welke uitdagingen en ontwikkelingen nu spelen in de branche en welke kansen en risico’s momenteel bestaan of zich binnenkort misschien voordoen.

Tekst: Sander de Goede

Zoals je waarschijnlijk weet, sturen we regelmatig een kleine vragenlijst naar al onze leden. In november stuurden we bijvoorbeeld een enquête met tal van vragen over de werkplaats. Hoe belangrijk is de werkplaats voor de omzet, wat doe je met reparatieverzoeken als je eigenlijk geen tijd hebt en in hoeverre is de kwaliteit van gereedschappen doorslaggevend? Het kwam allemaal voorbij in de enquête, en dus ook in het verslag van de uitkomsten hiervan. Lees hieronder meer over de gegeven reacties en blader daarna verder om kennis te maken met diverse aanbieders van werkplaatsmaterialen en onderhoudsproducten van topkwaliteit.

Belang werkplaats voor bedrijfsvoering weer aangetoond
Dat de werkplaats een belangrijk onderdeel is van een fietsenwinkel, dat was natuurlijk al wel bekend. Sterker nog, trendwatchers en experts in het werkveld vermoeden dat de werkplaats de komende jaren zelfs nog belangrijker kan worden. Door de steeds complexer wordende technologie van met name elektrische fietsen wordt het voor veel consumenten simpelweg onmogelijk om bepaalde reparaties nog zelf te doen. Bovendien betaalt men tegenwoordig flink voor een nieuwe e-bike, dus die moet dan ook wel jarenlang mee kunnen, en dat kan alleen door ook af en toe voor een onderhoudsbeurt of reparatie naar een fietsenzaak te gaan. Hoe dan ook, het belang van de werkplaats werd ook in onze laatste enquête weer aangetoond. Wat heet! Geen enkele deelnemer durft dit te bagatelliseren, en rond de zestig procent laat weten dat de werkplaats zelfs cruciaal is voor de omzet, marge en winst van het bedrijf an sich. Op de open vraag welk aandeel van de omzet wordt behaald met reparaties en onderhoudsbeurten waren de reacties iets meer uiteenlopend. Wel noemde een groot deel van de respondenten forse percentages, van bijvoorbeeld rond de 30 of 40 procent. Het laagste percentage dat we ontvingen was 15, terwijl er ook winkeliers zijn waar het zelfs gaat om honderd procent. Dat zijn dan uiteraard winkels die zich puur op reparaties en onderhoud richten.

Goed onderhoud uitvoeren?
Dan zijn kwaliteitsgereedschappen onmisbaar Over het algemeen kun je stellen dat als je als fietstechnicus
een goede opleiding hebt gevolgd, eventuele bijscholingen hebt gedaan en genoeg werkervaring hebt, je helemaal voorbereid bent om nagenoeg alle reparaties aan fietsen uit te voeren. Toch is zelfs dan de kwaliteit van gereedschappen en onderhoudsproducten van essentieel belang. Dat blijkt althans uit de enquête, waar geen enkele deelnemer het belang van kwaliteitsgereedschap ontkent. Pakweg 90 procent noemt een goede kwaliteit van gereedschappen en onderhoudsproducten zelfs ‘zeer belangrijk’. Deze producten zijn vanzelfsprekend van talrijke merken beschikbaar. Maar welke merken zijn dan in het bijzonder aan te raden? Op de open vraag hierover ontvingen we uiteenlopende reacties. Merken als Gedore, Unior, Shimano, Elvedes, Würth en Sonic werden meerdere keren genoemd. Sommige van deze merken komen verderop in deze special uitgebreid aan bod. Zeker de moeite waard om je even in te verdiepen!

Hoe gaan winkeliers om met drukte en personeelskrapte?
We noemden het hierboven al eens: gemiddeld genomen worden reparaties aan fietsen complexer, zeker als het gaat om elektrische modellen. Jezelf bijscholen is voor eigenaren en werknemers van fietsenzaken daarom soms nodig, al is het vanwege drukte op werk- en privégebied natuurlijk altijd maar de vraag of en wanneer dat kan. Dit alles roept automatisch de vraag op of je als consument nog wel met iedere reparatie bij elke fietsenzaak terecht kunt. Onze laatste enquête laat wat dit betreft een behoorlijk optimistisch beeld zien. Afgaande op de enquête kunnen consumenten namelijk bij ongeveer zeventig procent van de fietsenwinkels voor de meeste reparaties terecht. Pakweg twintig procent zegt zelfs alle reparaties te kunnen uitvoeren. Uiteraard krijg je als rijwielhandel niet alleen maar complexe reparaties voor de kiezen. Het lijkt er immers ook op dat er steeds meer consumenten zijn die voor relatief eenvoudige reparaties naar de fietsenzaak gaan. Dan gaat het om reparaties die je met een beetje goede wil (en tijd) ook zelf kunt uitvoeren. Ruim de helft van de enquêtedeelnemers onderschrijft dit, en ziet dus ook het aantal simpele reparaties toenemen. Deze samenloop van ontwikkelingen zorgt er samen met de al langer bestaande personeelskrapte voor dat het in fietsenwerkplaatsen een drukte van belang is. Uit de enquête blijkt dat ook eens te meer, want bijna zeventig procent van de deelnemers zegt soms reparatieverzoeken van klanten te moeten weigeren. Verder maakt ongeveer eenzelfde deel van de winkels gebruik van vaste oproepmomenten voor onderhoud. Dat is slim, want door deze strategie kun je reparaties en onderhoud goed over het jaar spreiden. Het spreekt dan voor zich dat je vaste onderhoudsbeurten zo veel mogelijk in rustige perioden inplant.

DE WERKPLAATS van de toekomst..

Is een werkplaats waar fietstechnici veilig kunnen werken en voldoet aan de vernieuwde richtlijn PGS37(2). Hoewel deze richtlijn nog niet wettelijk van kracht is, kunnen ondernemers wel alvast stappen zetten en toewerken naar een toekomstbestendige werkplaats. De nieuwe PGS-richtlijn over de opslag van Lithium-houdende energiedragers heeft gevolgen voor het tweewielerbedrijf. Er zijn straks strenge richtlijnen voor het laden en de opslag van accu’s en batterijen.

Door de grote opkomst van elektrische tweewielers moeten fietstechnici over nieuwe kennis en vaardigheden beschikken. De techniek in de verschillende elektrische voertuigen verschilt niet veel van elkaar. Tweewieler Academy leert cursisten veilig werken aan high-voltage systemen. De spanning van een lithium-ion accu is tussen de 12 tot 300 Volt. In de nieuwe moderne werkplaats worden (toekomstige) vakmensen voor de hele mobiliteitssector opgeleid. Je vind er diverse voertuigen, zoals e-bikes en Light Electric Vehicles. “We leiden technici op zodat ze klaar zijn voor de techniek van vandaag en morgen.” Vertelt Danny Franse, trainer bij Tweewieler Academy. “Iedere cursist krijg eerst een stevige basis mee op het gebied van elektrische voertuigen. Vervolgens gaan we differentiëren, zodat iemand die bijvoorbeeld met e-bikes, e-scooters of andere elektrische tweewielers werkt, gericht wordt getraind op dit gebied met de nieuwste materialen.” Zegt Danny. Hij vervolgt: “Ook het toepassen van de NEN9140 norm en de richtlijn PGS37(2) is onderdeel van de werkplaats van de toekomst en behandelen we tijdens de opleiding. Hierbij leiden we cursisten op tot Voldoende Onderricht Persoon. Technici die aan de norm voldoen mogen het HV-systeem spanningsvrij maken en onder spanning zetten. Uniek op de Nederlandse markt is de online leermeester. Hiermee houden we onze cursisten permanent op de hoogte van de technische ontwikkelingen. Ook na hun opleidingsperiode.”

FREDERIKS VLOEREN: al 30 jaar specialist in de rijwielhandel!

Frederiks Vloeren is al ruim 30 jaar een begrip op het gebied van PVC-vloeren, met name in de rijwielhandel. De PVC vloeren zijn vloeistofdicht, dus ideaal voor toepassing in de werkplaats waar met remmenreinigers en andere vloeistoffen wordt gewerkt.

Frederiks Vloeren verzorgt duurzame en veilige vloeren van hoge kwaliteit. Deze zijn slijtvast en geproduceerd van gerecycled materiaal. Ze hebben een goede slipweerstand en worden dus niet glad. Daarnaast zijn de vloeren
zuurbestendig, warmte-isolerend, brandwerend en geluiddempend. Dat is erg prettig voor fietsenwinkels die grenzen aan woningen of andere plekken waar contacten omgevingsgeluiden een rol spelen. Een andere kwaliteit van PVC is dat de vloer niet beschadigt wanneer er gereedschap of andere spullen op vallen. Dit in tegenstelling tot een betonvloer of hard gebakken tegels. Een vloeistofdichte PVC-vloer van Frederiks Vloeren is dankzij deze voordelen niet meer weg te denken uit de rijwielbranche!

Deskundigheid en service
Dankzij jarenlange ervaring is kwalitatief technisch advies over de bestaande ondervloer een standaard service.
Voor fietsenwinkels is de keuze voor Frederiks Vloeren ook nog eens relevant, om in aanmerking te komen voor
het vloeistofdichtheidscertifi caat. Deze wordt verkregen doordat de vloer volgens de Verklaring Vloeistofdichte
Voorziening wordt aangebracht.

Interesse? Kijk op frederiksvloeren.nl of bel 06-54713796

GEDORE Koploper in kwaliteit en duurzaamheid

Het handgereedschap van GEDORE is wereldwijd een begrip. Het Duitse familiebedrijf hanteert de hoogste standaarden voor kwalitatief goed handgereedschap én voor een duurzame productie en bedrijfsvoering. BikesBusiness kreeg een rondleiding in het Nederlandse distributiecentrum in Alphen aan den Rijn en sprak met Hans van der Vlugt, General Manager van GEDORE BeNeLux, over duurzame productie en wat GEDORE ook voor de tweewielermarkt kan betekenen.

Tekst: Erik van der Does de Bye

GEDORE staat voor Gebrüder Dowidat Remscheid. In 1919 startten de broers Otto, Karl en Willi Dowidat in Duitsland een gereedschapsfabriek. Hoewel het startkapitaal minimaal was, kon de firma in 1926 al verhuizen naar Remscheid en bevindt zich het hoofdkantoor nog steeds. Inmiddels staat de vierde generatie van de familie
Dowidat aan het roer.

Hoogwaardig handgereedschap
GEDORE is sinds 1958 actief in Nederland. GEDORE Technag, gevestigd in Alphen aan den Rijn, is importeur
hoogwaardig handgereedschap voor de Benelux. “We hebben zeven fabrieken in Duitsland, maar ook in Azië, Afrika en Zuid-Amerika hebben we fabrieken staan,” vertelt Hans. “De levering verloopt via onze partners: de vakhandel voor onder andere ijzerwaren en vergelijkbare benodigdheden.” In totaal zijn er ongeveer zestienduizend producten van GEDORE verkrijgbaar. “Onze voorraad bedraagt doorgaans zo’n 8.500 artikelen,” zegt Hans. “Je vindt GEDORE in verschillende sectoren: de agrarische sector, bouw en industrie, offshore, automotive en steeds meer ook in de tweewielerbranche. GEDORE behoort tot het topsegment voor wat betreft handgereedschap.”

Blue & Red
Er zijn twee productlijnen: GEDORE Blue en GEDORE Red. GEDORE Blue wordt vooral in Duitsland geproduceerd, terwijl GEDORE RED vooral in Azië wordt vervaardigd. “Voor de tweewielerbranche is GEDORE Red een meer dan uitstekende keuze. Ons assortiment heeft alles wat er in een werkplaats nodig is. Het is ook gewoon een goed product. We merken dat onze klanten tevreden zijn.” Het handgereedschap van GEDORE wordt ontworpen in samenwerking met verschillende technische universiteiten, vooral in Duitsland. Het ontwerp is ergonomisch, waardoor bijvoorbeeld een schroevendraaier aanvoelt als een deel van de gebruiker. Dat voorkomt lichamelijke klachten en zorgt voor een optimaal gebruikersgemak. Er zijn inmiddels zo’n vijfhonderd dealers die beschikken over demonstratiewanden van GEDORE. Die geven een zeer helder overzicht van wat GEDORE op de markt heeft gebracht.

Service en duurzaamheid
In bijna elk land is een distributiecentrum van GEDORE. “Zo blijven we dicht bij de klant,” legt Hans uit. “We zorgen ervoor dat er altijd een grote voorraad is. Op die manier is een snelle levering eigenlijk vrijwel altijd mogelijk en beperken we lange aanvoerlijnen. Dat is niet alleen economisch interessant, maar ook beter voor het milieu. En mocht er een stuk gereedschap beschadigd zijn of aan het eind van zijn lange levensduur, dan is vervanging heel eenvoudig te realiseren.” Het sociale gezicht van GEDORE blijkt niet alleen uit de uit de omgang met de klant. Medewerkers hebben goede arbeidsvoorwaarden en veel mensen blijven vrijwel hun hele loopbaan bij GEDORE in dienst. Overal waar GEDORE actief is, wordt goed gekeken naar de arbeidsvoorwaarden. Ook sponsort GEDORE – ook in Nederland – veelbelovende technische ontwikkelingen. Als voorbeelden noemt Hans een e-boot, Nuna, Silverwing, exoskelet en een elektrische motorfiets, die door de TU Delft zijn ontworpen. Op het gebied van duurzaamheid loopt GEDORE voorop. “We voldoen aan de hoogste Europese normen als het gaat om productie,” vertelt Hans. “In onze fabrieken gaat het koelwater schoner de fabriek uit dan dat dit erin kwam.” Maar zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Bij de productie wordt geen gebruik gemaakt van giftige stoffen, Recycling is daarentegen deel van het fundament van de bedrijfsvoering. “We gebruiken nauwelijks nog plastic. Om onze producten te beschermen tijdens het transport gebruiken we ‘kartonkrullen’, gemaakt van karton dat we hebben gebruikt tijdens eerder transport. In ons distributiecentrum hebben we hiervoor een machine die deze ‘kartonkrullen’ maakt.”

gedore.nl