big smiles in business
Ga je (te) grote winkelvoorraad te lijf met deze 9 concrete tips

Ga je (te) grote winkelvoorraad te lijf met deze 9 concrete tips

Bij sommige fabrikanten en zeker ook bij fietsenwinkels is er sinds de pandemie sprake van behoorlijke voorraden aan producten. Soms zijn deze voorraden zelfs hinderlijk groot. Een te grote voorraad van een bepaald product in een winkel(magazijn) kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan verplichte inkooporders bij fabrikanten of aan andere voorwaarden die fietsproducenten kunnen stellen. Ook te optimistische verwachtingen van bepaalde producten kunnen bijdragen aan grote voorraden. Dat geldt eveneens voor onvoorziene ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld het economische klimaat en
marktverschuivingen.

Tekst: Sander de Goede

Hoe dan ook, een (te) grote voorraad wordt door veel winkeliers als ongewenst beschouwd. Zeker een forse reserve aan fietsen is onhandig, want die kunnen een hoop ruimte in beslag nemen. Daar komt nog bij dat opslag geld kost en dat het risico van waardevermindering op de loer ligt. Om jou als rijwielhandelaar van dienst te zijn, doken we eens wat dieper in dit thema. Een verhelderende brainstorm en een aanvullende speurtocht leidden vervolgens tot deze 9 concrete tips waarmee je je winkelvoorraad kunt verkleinen en/of onder controle kunt houden. Let op, voor sommige van deze acties heb je mogelijk toestemming nodig van de producent in kwestie.

  1. Vernieuw positie ‘oude’ producten in je winkel
    Heb je te veel exemplaren van een bepaald product, en wil je die voorraad verkleinen? Dan kun je overwegen deze artikelen eens een ander plekje te geven in je winkelpand. Zet ze bijvoorbeeld op een prominente plek en genereer extra aandacht voor deze producten via posters, folders, flyers en/of displays, die je bij de kassa, de etalage en/of het product zelf plaatst.
  2. Breng producten online extra onder de aandacht
    Via je website kun je eveneens bepaalde producten extra aanprijzen. Bekijk ten eerste nog eens kritisch de productpagina in kwestie, en probeer na te gaan of de foto’s, de producttekst en (indien aanwezig) de video niet beter of aantrekkelijker kunnen worden gemaakt. Vervolgens kun je de betreffende producten via de homepage extra opvallend in beeld brengen.
  3. Jaag de verkoop aan met online marketing campagnes
    Als je van een specifiek product meer wilt verkopen om zo de voorraad wat te verlagen, kun je ook speciale online marketing campagnes opzetten in een programma als Google Ads. Dit is een advertentieprogramma waarmee je via speciale campagnes snel meer bezoekers kunt trekken naar je website in het algemeen en een productpagina in het bijzonder. Trek je hierdoor inderdaad meer websitebezoekers, dan kan dat vervolgens leiden tot betere verkoopresultaten.
  4. Maak gebruik van online marktplaatsen
    We blijven nog heel even bij de mogelijkheden die online marketing te bieden heeft. Want wist je dat je als retailer producten ook via grote online marketplaces kunt verkopen? Voorbeelden van dergelijke digitale marktplaatsen zijn beroemde partijen als Amazon, Bol.com en eBay. Groot voordeel hiervan is dat deze spelers een enorm bereik hebben. Daar staat wel tegenover dat je een percentage van de omzet moet afstaan zodra je inderdaad iets verkoopt.
  5. Maak productcombinaties
    Heb je een flinke reserve van een product dat niet goed genoeg verkoopt? En zijn er tegelijkertijd artikelen die wel als warme broodjes over de toonbank gaan? Dan kun je kijken of je hiervan een productcombinatie kunt samenstellen. Uiteraard met een (kleine) korting om de klant nog wat extra te pleasen.
  6. Geef korting of gratis extraatjes
    Wat je ook kunt doen (mits de producent daarmee akkoord gaat), is het product in kwestie voortaan voor een lagere prijs of met een (tijdelijke) korting aanbieden. Een andere mogelijkheid om een product aantrekkelijker te maken voor de consument is door een gratis product erbij te geven. Dus koopt iemand een fiets waar je graag van af wilt, dan kun je daarbij bijvoorbeeld een gratis tas, slot of bel cadeau doen.
  7. Ontdek de mogelijkheden van doorverkoop
    Een voorraad die overtollig is wil je natuurlijk verkopen, en dat bij voorkeur voor de juiste prijs aan je eigen klanten. Maar wat als dat echt niet blijkt te lukken? Zelfs dan zijn er nog mogelijkheden. Denk aan het aanbieden van je producten aan een erkende opkoper. In zee gaan met een grote veilingwebsite of een partijgroothandel zou ook nog kunnen. Onder de juiste omstandigheden kun je hier toch nog redelijk aan verdienen.
  8. Overweeg een schenking
    Nog een andere manier om oude voorraad kwijt te raken is door over te gaan op een schenking. Let op, je hoeft vanzelfsprekend niet zomaar lukraak spullen weg te geven. Maar een schenking van fietsen en/of fietsonderdelen aan mensen die weinig te besteden hebben of aan bijvoorbeeld vluchtelingen die in de gemeente of regio worden opgevangen, dat is wel het overwegen waard. Non-profitorganisaties in de buurt kunnen je hiermee ongetwijfeld verder op pad helpen. En o ja, natuurlijk mag naderhand iedereen het weten dat je zo gul bent geweest. Zorgt alleen maar voor positieve reclame!
  9. Ruilen voor positieve reclame
    En met die positieve reclame komen we bij onze laatste suggestie. Om bepaalde producten kwijt te raken kun je ook hulp inschakelen van een professionele influencer. Samen met diegene kun je dan misschien een actie op poten zetten. Deze influencer kan bijvoorbeeld een paar fietsen of andere producten verloten onder zijn of haar volgers. Ondertussen moet de influencer dan uiteraard wel positieve reclame maken voor jouw winkel. Hopelijk levert dat voor jou dan weer een aanwas aan nieuwe klanten op.

… verder lezen? Dit artikel is alleen beschikbaar voor Clubleden en partners.