big smiles in business

AANGEPASTE FIETSEN: meer dan een bron van omzet en marge

Elk onderdeel van het assortiment in je fietsenzaak moet tot een gezonde omzet leiden en vooral ook tot een goede marge. Bij het aanbod van aangepaste fietsen in je zaak zal dat zeker het geval zijn. Maar laten we eerlijk zijn: het is vooral het extra levensplezier dat deze fietsen aan de klant geven, dat het de moeite waard maakt om aangepaste fietsen aan het aanbod van je winkel toe te voegen.

De verkoopprijzen van aangepaste drie- of vierwielers zijn doorgaans veel hoger dan de gemiddelde prijs van een e-bike. Mede daardoor is ook de marge ruim bemeten. Al kan de omloopsnelheid, vooral in het begin, als je pas bent gestart met de verkoop van rijwielen uit dit segment, niet meteen enorm hoog zijn. Je zult eerst een zekere bekendheid in je klantenkring moeten opbouwen. Maar als je die fase eenmaal door bent, zul je merken dat er een groeiende groep van potentiële kopers voor deze fietsen op je zaak afkomt.

Steeds meer mensen die niet (meer) zelfstandig op een reguliere fiets kunnen rijden, kiezen voor een aangepaste fiets waarbij dat wel mogelijk wordt gemaakt. Of ze worden door hun omgeving van familie of vrienden graag meegenomen op een model met twee zitplaatsen naast elkaar. Voor de betrokken kopers levert dat een enorme toename op van hun levensvreugde. Alleen al vanuit dat oogpunt vormen jouw advies over en levering van een aangepaste fi ets een dankbare aangelegenheid. Om goede adviezen te kunnen geven, is het natuurlijk wel zo handig dat je een uitgebreide kennis hebt van het aanbod in deze markt. De redactie van BikesBusiness presenteert in deze special dan ook een fors aantal producenten en aanbieders van aangepaste fietsen. Want of ze nu aangepaste fietsen, reïntegratiefietsen, comfortfietsen of duofietsen worden genoemd, duidelijk is dat er een interessante markt voor deze producten is.

Ook in jouw verzorgingsgebied. Bovendien blijkt dat Nederland ook in dit speciale onderdeel van de fietsenmarkt een belangrijk producentenland is. Wie aangepaste fietsen aan het winkelassortiment toevoegt, doet er verder goed aan zich te verdiepen in de regelingen van bijvoorbeeld de WMO en de WLZ. Het is zelfs aan te raden je daarover te laten informeren bij meerdere gemeenten in jouw afzetgebied. De regelingen verschillen namelijk per gemeente. Het zijn inspanningen die zich uiteindelijk zullen lonen. Want naast het zakelijke voordeel dat je hieruit kunt halen, zorgen de toegenomen mobiliteit en tevredenheid bij de klant, wanneer ze met een goede aangepaste fiets de deur uit gaan, voor die welbekende big smile bij jou en je werknemers.

AANGEPASTE FIETSEN: businessmodel met veel potentie

Actief netwerken is inmiddels al enkele jaren een belangrijk onderdeel van ons als redactie van BikesBusiness. Door te netwerken lukt het ons namelijk relevante informatie te vergaren uit het werkveld. Zo achterhalen we bijvoorbeeld welke uitdagingen nu spelen in de branche en welke kansen en risico’s momenteel bestaan of zich binnenkort misschien voordoen.

Een van de manieren waarop we dat netwerken in de praktijk brengen, is door regelmatig een enquête te houden onder onze leden. Zo stuurden we laatst een vragenlijst waarin het thema aangepaste fietsen centraal stond. Dit uiteraard in verband met de lijvige special over dit onderwerp in het huidige nummer van BikesBusiness. De vragen van deze enquête over aangepaste fietsen werden gelukkig door eigenaren en uitbaters van fietsenwinkels beantwoord. Dat is prettig, want hierdoor ontstaat een representatief beeld van hoe er door rijwielhandelaren zelf naar aangepaste fietsen wordt gekeken. In dit artikel besteden we ruimschoots aandacht aan de meest interessante uitkomsten van deze laatste enquête. Spoiler: uit een van de open vragen bleek alvast dat merken als Huka, Nijland, Van Raam, 4Wielfiets en Tworby worden gezien als kwalitatief goed. Verderop in deze special zal evenwel blijken dat er nog meer merken zijn die aangepaste fietsen van uitstekende kwaliteit bieden. Afijn, lees snel verder om te weten hoe detaillisten tegenover dit type tweewieler (of drie- of vierwieler) staan.

Hoeveel zaken verkopen aangepaste fietsen?
En heeft men daar baat bij? De afgelopen jaren is het aantal producenten van aangepaste fietsen en ombouwmodules duidelijk gegroeid. Bovendien zijn bestaande modellen de laatste tijd flink doorontwikkeld. Mede door de vergrijzing zijn deze speciale rijwielen ook steeds meer en beter zichtbaar in het straatbeeld. Ook eigenaren en uitbaters van blijken op de hoogte van de zakelijke mogelijkheden van het aanbieden van aangepaste fietsen. 73 procent van de respondenten geeft immers aan momenteel specifieke fietsen voor personen met een beperkte mobiliteit te verkopen. Meer dan de helft van hen is daarnaast voorraadhoudend dealer wat betreft aangepaste fietsen. Dat een groot deel van de rijwielhandelaren zich hierop toelegt mag geen wonder heten. Een fietsenwinkel kan door goede aangepaste fietsen aan te bieden én de juiste service en ondersteuning hieromtrent te verlenen zijn marktpositie versterken.

Kortom, het toevoegen van aangepaste fietsen aan je winkelaanbod vormt absoluut een businessmodel met veel potentie. Dit laatste geeft één van de geënquêteerden ook specifiek aan. Al zegt diegene er wel bij dat het essentieel is dat dit ook daadwerkelijk in de bedrijfsvoering te integreren valt, én dat je dit een beetje leuk vindt om te doen. Dat laatste is belangrijk, want het is zeker niet altijd makkelijk. Soms voel je namelijk de druk van het feit dat een klant met een beperking onmiddellijk geholpen moet worden, voegt een andere respondent daar ook terecht aan toe. En daar komt ook nog een stukje regelwerk bij, zo laten ook de volgende twee alinea’s zien.


Ondersteun je de klant met aanvraag vergoeding?
Zodra je als consument kampt met een beperkte mobiliteit, kun je aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming als je besluit een aangepaste fiets te kopen. Hierdoor hoef je als consument niet zelf het hele aankoopbedrag op te hoesten. Een prachtige mogelijkheid, die de aanschafdrempel voor de consument met een beperking flink kan verlagen, maar die soms wel een extra bron van werk vormt voor de rijwielhandelaar. Van welke financiële hulpmogelijkheden sprake is, kan per gemeente sterk verschillen. Omdat regelingen zo sterk kunnen variëren, is het slim om je te laten informeren over de regelingen van meerdere gemeenten in je afzetgebied. Dit om klanten uiteindelijk zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in het aanvragen van bijvoorbeeld een budget vanuit de WMO of het UWV. Als je dergelijke ondersteuning meteen ter plekke in je winkel aanbiedt, dan kan dat voor de klant net het verschil maken. Wel is duidelijk dat dit voor de rijwielhandelaar extra handelingen zijn waar je toch weer even de tijd voor zult moeten vinden. Uit onze laatste enquête blijkt dat momenteel ongeveer de helft van de respondenten weleens klanten helpt met het aanvragen van een financiële tegemoetkoming, meestal via de WMO.

Inruilservice bij tijdelijk gebruik aangepaste fiets
Niet iedereen die op een aangepaste fiets rijdt kampt permanent met een verminderde mobiliteit. Een deel van de berijders van deze fietsen herstelt bijvoorbeeld van een ongeluk, blessure of ziekte. Bij hen kan het zomaar zo zijn dat ze binnen enkele maanden of jaren weer een reguliere (elektrische) tweewieler kunnen gebruiken. Voor dergelijke consumenten vormt de aanschaf van een nieuwe aangepaste fiets een behoorlijke drempel, zelfs als ze aanspraak zouden maken op een vergoeding. Tijdelijk een aangepaste fiets lenen of huren is voor hen een betere oplossing. Ideaal zou zelfs zijn een goed exemplaar te verkrijgen via een erkende fietsenzaak, om deze vervolgens te kunnen inruilen wanneer de revalidatie voltooid is. Een redelijk deel van de rijwielhandelaren blijkt zich te beseffen dat deze inruilservice grote mogelijkheden biedt. Iets meer dan de helft van de respondenten laat immers weten dat het bij hen soms of altijd mogelijk is om een aangepaste fiets in te ruilen zodra deze niet meer nodig is.

4WIELER: vertrouwen door ultieme stabiliteit!

Voor mensen die geen gebruik meer kunnen of willen maken van een reguliere fiets is er de firma 4Wieler, die fietsen met een ultieme stabiliteit aanbiedt, en zo mensen de mogelijkheid geeft om weer verantwoord de weg op te gaan.

Misverstand
Robert van Hees, eigenaar van 4Wieler: “Er bestaat in Nederland een misverstand dat een speciale fiets moet bestaan uit drie wielen, omdat een tafeltje met drie poten stabiel is. De werkelijkheid is dat een fiets beweegt en dat daarom vier wielen, net als bij auto’s, echte stabiliteit biedt.”

Vertrouwen
“Dat is ook de reden dat onze 4Wielers zo geschikt zijn voor mensen die door (medische) beperkingen geen gebruik meer kunnen maken van een reguliere fiets. 4Wieler geeft hun berijders door het oerdegelijke ontwerp het nodige vertrouwen om tot op zeer hoge leeftijd veilig te kunnen blijven fietsen.”

Begeleiding
De website van 4Wieler vormt een uitstekende informatiebron. “Het is belangrijk om mensen die naar een speciale fiets willen overstappen goed te informeren. Mensen zonder internet sturen we een uitgebreid pakket toe. Zodra een geïnteresseerde klant contact met ons opneemt, volgt altijd een proefrit hier in
Leiden, met uitleg over de werking, de stabiliteit en het weggedrag. Belangrijkste daarbij is om angst weg te nemen en vertrouwen te krijgen in het fietsen op een 4Wieler.”

Modellen
“We bieden vier innovatieve, superstevige en stabiele modellen aan, met en zonder trapondersteuning.
De Solo Support fiets is geschikt voor één persoon. Met de parkeerrem heb je steun aan de fiets en opgevouwen kan hij dienen als loophulpmiddel. Dan de Quattro Duofiets, geschikt voor twee personen of alleen. De Quattro Taxi is geschikt voor drie tot zes personen en is te vergelijken met de Duofiets, maar dan met een bankje achterop voor twee volwassenen of drie kinderen. Aan deze fiets kan een aanhanger worden bevestigd voor twee mee-trappende passagiers die hun eigen versnelling kunnen kiezen. De Quattro Toerfiets is geschikt voor één persoon die lager zit op een stoel met rugleuning. Zijn lagere zwaartepunt geeft deze fiets een nog betere wegligging. Uiteraard zijn er voor alle modellen
de nodige opties, zoals qua kleuren, waarmee je je fiets kunt onderscheiden. Daarnaast zijn er extra voorzieningen die nog meer steun bieden. Zo is iedere fiets uniek.”

Bekendheid
4Wieler kan een belangrijke rol spelen bij gezond oud worden. Daarom wil Robert komend jaar een platform te lanceren met als titel: ‘Bewuster, gelukkiger, gezonder oud worden’. “Opzet is om mensen via dit platform bewuster te maken wat er allemaal mogelijk is en dat 4Wieler een middel is om dit te realiseren. Daarnaast willen we onze doelgroepen beter bereiken, niet alleen via zorgaanbieders, maar
ook via dealers. Zij kunnen hun klanten wijzen op de mogelijkheden die 4Wieler biedt. Wat voorop staat is dat elke fi ets de kernwaardes weerspiegelt die 4Wielers hanteert: service en absolute kwaliteit!”, besluit Robert.

4Wieler.nl

GELE LOOPFIETS vormt blikvanger op straat

“Over mijn lijk dat ik ooit zo’n rollator of scootmobiel ga gebruiken”, zei de moeder van Barbara Elisabeth Alink toen ze samen over de markt in Lochem struinden. Ze wilde niet vol medelijden aangestaard worden. Dat bracht haar dochter op het idee om een aangepaste loopfiets te ontwikkelen waar de mensen van opkijken en die vooroordelen over personen met bewegingsbeperkingen wegneemt.
Haar opvouwbare felgele loopfiets Alinker vormt nu een blikvanger op straat.

Alink begon zo’n 10 jaar geleden met de ontwikkeling van deze loopfiets. Ze wilde mensen met een beperking door ziekte of ouderdom iets aanreiken dat uitnodigt tot bewegen. “De focus ligt tegenwoordig op comfort, maar focussen op comfort betekent vaak ook mobiliteitsverlies en afhankelijker worden.” Ze hoopt dat de Alinker er zo cool uitziet dat mensen er graag mee gezien worden, meer de straat op gaan en zich niet nagestaard voelen. Bepaalde hulpmiddelen zoals rollators en scootmobielen werken stigmatiserend en brengen een scheiding aan tussen mensen met en mensen zonder beperking, vindt ze. “Ik wilde een voertuig maken waarmee zij als volwaardig deelnemer van de maatschappij gezien worden. Sprekend over ‘zij’, we worden allemaal ouder. In plaats van bang te zijn over wat ons te wachten staat, kunnen we nu actief blijven.”

De Alinker heeft een verstelbaar zadel en stuur en is verkrijgbaar in de maten small en medium. Alink is bezig met de ontwikkeling van een kleiner model dat ook geschikt is voor kinderen.

Voortleven
Alink is geboren in Nederland, maar woont al sinds 2008 in Canada. Ze bracht de Alinker zowel in Nederland als Noord-Amerika op de markt. In Nederland startte ze in 2014 een crowdfunding-campagne. Ze woonde voor een half jaar in Nederland voor de eerste promotie. “Dit verliep succesvol en we konden de Alinkers produceren en lanceren in Nederland. Via Nijland in Heeten kon ik de preprototypes ontwikkelen. Nederland was geschikt om te ontdekken of het concept zou aanslaan en of er genoeg verkocht zou worden. Nu heb ik een dochteronderneming in Nederland die The Alinker Europe BV heet en een bedrijf in Amerika genaamd Alinker Family LLC voor de verkoop in de Verenigde Staten en Canada.”Ze noemde de loopfiets Alinker om haar familienaam voort te laten leven. “Mijn vader stierf toen ik acht was. Mijn broers en ik kregen geen kinderen. Door de Alinker leeft de naam Alink wel door. Er zijn nu duizenden gele nakomelingen die zijn naam dragen.”

Missie
“Het is onze missie om revolutionaire oplossingen te creëren voor mensen die actief willen blijven ondanks bewegingsbeperkingen. Ons doel is om het voor hen zo makkelijk en leuk mogelijk te maken om fysiek actief, sociaal verbonden en emotioneel betrokken te blijven bij de gemeenschap.” Alink werkte jaren in het buitenland. Zo bouwde ze in Afghanistan scholen voor meisjes. Dit opende haar ogen voor het belang van gemeenschapsparticipatie en sociale integratie. Hier wil ze zich voor inzetten. Daarom doneert ze de opbrengst van 1 op de 100 verkochte Alinkers aan slachtoffers van landmijnen.

Uitkomst voor gebruikers
Een van de gebruikers, Gary Braaten, heeft sinds enkele jaren last van beperkingen bij het lopen. Zijn vrouw Martha zocht op internet naar een hulpmiddel en vond de Alinker. Wat zijn Braatens ervaringen? “De loopfiets is niet licht. Hij weegt 12 kilo, maar is opvouwbaar en kan mee in de auto. Als we bijvoorbeeld naar een museum willen, is dit voor mij een uitkomst. Met de loopfiets kan ik bewegen zonder dat ik veel last heb.” De Alinker is nog relatief onbekend en soms kost het hem wat moeite om beheerders van een museum of park ervan te overtuigen dat het een medisch hulpmiddel is. “Iemand tipte mij om de invalidenparkeerkaart uit de auto mee te nemen om het zo duidelijk te maken. Dit werkte.”

thealinker.nl

Duurzame MOBILITEIT voor iedereen

Vanuit Oldenzaal ontwikkelen en produceren we al bijna 50 jaar fietsen die het verschil maken in de wereld van de berijders. Onze unieke collectie aangepaste fietsen biedt niet alleen een oplossing voor
mensen met mobiliteitsuitdagingen, maar geeft mensen ook de kans om zelfstandig te blijven bewegen. Dat maakt Huka meer dan een fietsenmerk; wij bieden mobiliteit op maat. Huka is een waardevolle partner. Onze fi etsen staan bekend om hoge kwaliteit, lange levensduur en innovatief ontwerp. Dit betekent tevreden klanten die niet alleen profi teren van een comfortabel en veilig product, maar ook minder onderhoud nodig hebben. Dealers kunnen rekenen op een breed scala aan aanpassingsmogelijkheden, zodat iedere fiets optimaal op de klant kan worden afgestemd.

Daarnaast ondersteunen we onze partners met trainingen, demonstraties en marketingmateriaal,
zodat zij het beste uit hun samenwerking met Huka kunnen halen. Kortom, Huka Bikes biedt kansen voor dealers die hun klanten een oplossing willen bieden waar ze écht mee vooruit kunnen. Samen zorgen we ervoor dat iedereen, ongeacht zijn of haar mobiliteitsbehoefte, van de vrijheid van fietsen kan blijven genieten. Huka maakt je wereld makkelijker

NIJLAND CYCLING – Aangepaste fietsen op maat

Voor wie een ‘gewone fiets’ niet toereikend is, is er een uitkomst: de aangepaste fiets. Alles kan worden aangepast aan de wensen van de klant. Nijland Cycling is de specialist op het gebied van aangepaste fietsen. Dit familiebedrijf levert al bijna 35 jaar voor elke klant een passende twee- of driewieler. BikesBusiness sprak met Koen Nijland, directeur van Nijland Cycling, over de vele mogelijkheden die dit gespecialiseerde familiebedrijf te bieden heeft – voor klanten én voor dealers.

“Met Nijland Cycling zijn we sinds 1990 uitgegroeid tot één van de toonaangevende producenten van aangepaste fietsen in Nederland,” vertelt Koen. “Bij ons staat de klant volledig centraal. Dat kan via de WMO, maar we zetten ook sterk in op de verkoop van aangepaste fietsen via dealers. Met onze nieuwe uitstraling zijn we klaar voor de volgende stap”.

Alles in eigen beheer
Koen en Luuk Nijland behoren tot de derde generatie van het familiebedrijf Nijland Cycling. Er zijn inmiddels ruim zeventig mensen in dienst. Het hele proces vindt plaats in eigen beheer. Het bedrijf beschikt over een eigen product ontwikkelingsafdeling, een constructieafdeling voor framebouw,
een eigen wielenbouwafdeling, lakstraat en twee grote assemblageafdelingen. Het hele proces vindt plaats in het Overijsselse Heeten. “We bieden een volledig Nederlands product,” zegt Koen. “Op deze manier kunnen we op en top maatwerk leveren. Geen aanvraag is immers hetzelfde.”

Voor dealers
Een groeiend aantal klanten is op zoek naar mobiliteit en maatwerk om langer zelfstandig mobiel en actief te blijven. Verder vinden veel mensen het prettig om bij een lokale fietsenwinkel ook hun aangepaste fiets te kopen. Daarom zet Nijland Cycling in op meer verspreiding van aangepaste fietsen via retailers. Op dit moment worden de Nijland fietsen nog onder het merk Lintech uitgeleverd, maar deze zullen straks onder het vernieuwde merk Nijland Cycling in de markt gezet worden. Koen: “De recent nieuw gelanceerde website en compleet vernieuwde huisstijl zorgen voor een professionele uitstraling.
Daarnaast is ons gemotiveerde team is sterk gedreven om de beste service te leveren aan iedere klant en dealer”. Nijland Cycling wil de komende jaren het netwerk van retailers verder vergroten. Koen: “We merken dat de fietsvakhandel ook dit segment in de markt gaat omarmen. Met een assortiment dat stáát – en rijdt – hebben we goede fietsen voor een groeiende doelgroep. We leveren de fietsen rijklaar af
– eenvoudig voor de dealer en zeer prettig voor de klant.”

nijland.com.

TWORBY: slimme oplossing voor veiligheidsvraagstukken

Fietsen is voor veel Nederlanders dé manier om mobiel te blijven, vooral voor ouderen die zelfstandig en onafhankelijk willen blijven. Maar met de vergrijzing en de populariteitsgroei van elektrische fietsen wordt veiligheid op de weg een steeds groter vraagstuk. Uit onderzoek van de SWOV in 2020 blijkt dat ouderen vaker betrokken zijn bij fietsongelukken, vooral bij het op- en afstappen, het botsen tegen obstakels, het van de weg raken en fouten bij links afslaan op voorrangskruispunten. Deze ongelukken worden vaak veroorzaakt door functieverlies als gevolg van ouderdom. Bovendien is de snelheid van elektrische fietsen behoorlijk hoog, wat lastig te beheersen is voor mensen met een minder snelle reactietijd of kracht.

Uit cijfers van het CBS blijkt ook dat het aantal dodelijke fietsongevallen onder 75-plussers in 2022 aanzienlijk is gestegen. Meer dan de helft van de dodelijke fietsslachtoffers was ouder dan 75. Veel van deze ongelukken zijn eenzijdige ongevallen. Onderzoek van SWOV wijst uit dat veel van deze ongelukken ontstaan door simpele oorzaken, zoals een stuurfout, een voet tussen de spaken of een glad wegdek. Het benadrukt hoe belangrijk het is om fietsveiligheid voor ouderen te verbeteren.

Hoewel ze meer risico lopen, willen veel ouderen blijven fietsen. Het geeft hen een gevoel van vrijheid en houdt ze fit, zowel mentaal als fysiek. Maar de fietsveiligheid moet wel gegarandeerd zijn. Hoe kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat deze groep veilig blijft fietsen, zonder hen van de fiets te krijgen? De Tworby biedt een slimme oplossing voor deze uitdagingen. Deze innovatieve balansmodule maakt van iedere (elektrische) tweewieler een stabiele driewielfiets. Het mooie is dat ouderen hun eigen vertrouwde fiets kunnen behouden, maar met de extra stabiliteit van het fietsen op drie wielen. Er is dus geen dure nieuwe driewieler nodig, gewoon een simpele aanpassing waardoor ze weer met meer vertrouwen de weg op kunnen.

Voor fietsspeciaalzaken biedt de Tworby een unieke kans om in te spelen op de groeiende vraag naar veilige fietsmogelijkheden voor ouderen. Door de Tworby aan te bieden, kunnen fietsspeciaalzaken hun klanten helpen om langer mobiel en onafhankelijk te blijven. Naast het behouden van de bestaande klantenkring, trekt de Tworby ook een nieuw klantsegment aan. Bovendien biedt Tworby volop ondersteuning aan haar aangesloten verkooppunten, op het gebied van marketing en techniek.

Ben je klaar om je oudere klanten veilig en onafhankelijk te laten blijven fietsen? Word dan een officieel Tworby-verkooppunt! Neem contact op en ontdek hoe Tworby je kan helpen bij de introductie van deze innovatieve balansmodule in jouw winkel.
www.tworby.nl, info@tworby.nl, T: 085 – 064 2009

VAN RAAM: wereldwijd marktleider in aangepaste fietsen

In het Nederlandse Varsseveld (250 medewerkers) en in een filiaal in Polen (80 medewerkers) maakt Van Raam al bijna vier decennia aangepaste fietsen. Het gaat om lage instapfietsen en driewielfietsen – voor mensen die een beetje meer comfort en veiligheid willen – tot duofietsen en rolstoeltransportfietsen, die ideaal zijn voor personen die graag samen willen kunnen blijven fietsen. De fietsen worden individueel gemaakt naar de wens en behoefte van de berijder. Van Raam is wereldwijd marktleider in deze productsoort.

Van Raam (anno 1910) begon in eerste instantie als maker van fietsframes. Toen een vriend van de familie werd getroff en door een hersenbloeding en, na enig herstel, vanwege evenwichtsproblemen niet meer kon fi etsen op een tweewieler, werd speciaal voor hem een driewieler ontworpen en geproduceerd. Dat was in 1986, en vormde meteen de start van de specialisatie.

Wereldwijde afzet
Sindsdien heeft de vraag naar de aangepaste rijwielen van Van Raam een enorme vlucht genomen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Duitsland is een enorm grote afzetmarkt voor Van Raam, maar ook in bijvoorbeeld Amerika wordt de afzet steeds meer uitgebreid. Er is geen ander bedrijf ter wereld dat op deze schaal aangepaste fietsen maakt.

Innovatieprijzen
Bij van Raam gebeurt alles in eigen huis, met name in Nederland. Een groot team van gespecialiseerde engineers ontwerpt de fietsen (veelal op maat) en houdt zich bezig met verdere innovatie. Ook is de onderneming het enige bedrijf dat de hele productie en montage zelf volledig in handen heeft. Hiervoor worden hightech lasrobots en lasersnijtechnologie ingezet. Onderdelen kunnen uniek gemaakt worden door 3D-printing in metaal en kunststof. Van Raam is toonaangevend in Smart Industry en Smart Working en heeft hiervoor diverse innovatieprijzen gewonnen. De uitbreiding met een fabriek in Polen is ontstaan omdat in Nederland niet genoeg technische mensen voorhanden waren. Om de hoge kwaliteitsstandaard te waarborgen is er nauw contact tussen de beide productielocaties.

Nieuwe doelgroep
Naast dat Van Raam aangepaste fietsen op maat produceert, ziet men een groei van een nieuwe doelgroep: senioren voor wie een tweewieler geen veilige optie meer is. Een driewielfiets biedt dan uitkomst om op een veilige en comfortabele manier eropuit te gaan. Volgend jaar introduceert Van Raam een model dat het stigma dat er nog op rust (‘ben ik er wel al aan toe?’) te laten verdwijnen. Dat is hard nodig, want het is zo zonde wanneer zo’n drempel senioren ervan weerhoudt om niet meer op pad te gaan. Rond juni 2025 komt de nieuwe driewielfiets op de markt, waarmee Van Raam hoopt de keuze voor een driewielfiets steeds meer te normaliseren. Weg met de ontkenningsfase, lekker met de driewielfiets op pad en de dingen blijven doen die je altijd deed!

vanraam.com

COMPACTE FIETSEN in het openbaar vervoer

De afgelopen jaren is het straatbeeld in het Nederlandse openbaar vervoer aanzienlijk veranderd. Waar voorheen fietsen in treinen en bussen een zeldzaamheid waren vanwege hun omvang en ongemak, hebben compacte fietsen een revolutie teweeggebracht. Deze opvouwbare en lichte fietsen bieden een oplossing voor het ‘last mile’-probleem en maken het combineren van fiets en openbaar vervoer aantrekkelijker dan ooit. In dit artikel verkennen we hoe compacte fietsen het beeld in het OV hebben veranderd en welke ontwikkelingen deze trend hebben versterkt. We bespreken ook enkele prominente fietsmerken die deze beweging aanvoeren.

Opkomst en impact van de vouwfiets
De behoefte aan flexibiliteit en mobiliteit in stedelijke gebieden heeft geleid tot innovaties in fietsontwerp. Compacte fietsen, vaak opvouwbaar en lichtgewicht, stellen gebruikers in staat om moeiteloos over te stappen tussen verschillende vormen van vervoer. Dit heeft niet alleen het gemak voor pendelaars verhoogd, maar ook bijgedragen aan vermindering van verkeerscongestie en milieubelasting.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) en andere OV-bedrijven hebben hun beleid aangepast om de integratie van compacte fietsen te faciliteren. Zo zijn er speciale ruimtes gecreëerd in treinen en bussen voor opvouwbare fietsen, en is het meenemen ervan vaak gratis of tegen een gereduceerd tarief. Deze positieve houding stimuleert meer mensen om te kiezen voor een combinatie van fiets en openbaar vervoer. Innovaties op het gebied van materialen en ontwerp hebben geleid tot lichtere en duurzamere compacte fietsen. Gebruik van aluminium en koolstofvezel, evenals slimme vouwmechanismen, maken deze fietsen gebruiksvriendelijk en betrouwbaar. Elektrische ondersteuning is ook een belangrijke ontwikkeling, waardoor langere afstanden en heuvelachtig routes geen obstakels meer zijn.

Prominente merken op de Nederlandse markt
De populariteit van compacte fietsen heeft geleid tot een roeiend aanbod van merken en modellen in Nederland. Enkele toonaangevende merken zijn: Bohlt. Als Nederlands merk richt Bohlt zich op innovatieve opvouwbare elektrische fietsen die ideaal zijn voor de combinatie met het openbaar vervoer. Populaire modellen zijn de Bohlt R160 en Bohlt X160. Deze e-bikes zijn compact, lichtgewicht en voorzien van een eenvoudig vouwmechanisme, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn in trein of bus. Ze bieden elektrische ondersteuning tot 25 km/u en hebben een bereik dat ideaal is voor stadsritten.
Brompton is een Brits merk dat wereldwijd bekendstaat om zijn hoogwaardige opvouwbare fietsen. De Brompton M6L is een klassiek model met zes versnellingen en een uitzonderlijk compact vouwformaat, perfect voor gebruik in drukke stedelijke omgevingen. De Brompton Electric voegt elektrische ondersteuning toe aan het befaamde ontwerp, waardoor langere afstanden en heuvelachtig terreinen moeiteloos kunnen worden afgelegd zonder in te leveren op compactheid. Tern combineert modern design met functionaliteit in hun reeks compacte fietsen. De Tern Vektron is een populaire elektrische opvouwbare fiets, uitgerust met een krachtige Bosch-motor voor soepele trapondersteuning. Voor degenen die de voorkeur geven aan een niet-elektrische optie, biedt de Tern Link D8 een betrouwbaar en
comfortabel rijgedrag met een gebruiksvriendelijk vouwmechanisme, ideaal voor dagelijks woon-werkverkeer. Dahon. Als pionier op het gebied van opvouwbare fietsen biedt Dahon een breed scala aan modellen voor verschillende behoeften. De Dahon Mariner D8 is favoriet bij forenzen vanwege zijn lichte gewicht en corrosiebestendige afwerking, wat hem geschikt maakt voor het Nederlandse klimaat. De Dahon Vybe D7 is een betaalbaar en veelzijdig model met een soepel vouwsysteem, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel nieuwe als ervaren fietsers.

Impact op het openbaar vervoer
De integratie van compacte fietsen heeft geleid tot een meer efficiënt en gebruikersvriendelijk openbaar vervoerssysteem. Pendelaars kunnen nu eenvoudig van en naar stations reizen zonder afhankelijk te zijn van aanvullende transportmiddelen zoals bussen of taxi’s. Dit heeft ook geleid tot een vermindering van de druk op fietsenstallingen bij stations, aangezien compacte fietsen vaak kunnen worden meegenomen.

Toekomstige ontwikkelingen
De combinatie van fietsen en openbaar vervoer is een duurzaam alternatief voor autogebruik. Het vermindert de uitstoot van broeikasgassen en draagt bij aan een beter milieu. Compacte elektrische fietsen, zoals die van Bohlt, maken het voor een bredere groep mensen mogelijk om voor deze milieuvriendelijke optie te kiezen. De verwachting is dat de vraag naar compacte en duurzame
mobiliteitsoplossingen blijft groeien. Innovaties zoals integratie met smartphone-apps voor routeplanning en verbeterde batterijtechnologie voor elektrische modellen zullen deze trend verder stimuleren. Merken zullen blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling om aan de veranderende behoeften van consumenten te voldoen.